Konkursy - uwagi i opinie
Konkursy - uwagi i opinie
Witajcie!
Chciałabym poznać Wasze zdanie na temat formy organizowanych przez nas konkursów.
Zauważyłam ostatnio, że niektórzy piszą posty na forum, które kompletnie nic nie wnoszą do tematu. Prawdopodobnie tylko po to, by spełnić podstawowy warunek konkursu czyli minimum 10 postów.
Forum jest odpowiedzią na Wasze maile z prośbą o stworzenie miejska, w którym moglibyście porozmawiać.
Ciężko jest namówić osoby do pisania na nowym, pustym forum
Dlatego też postanowiliśmy zachęcić Was do zbudowania nowej społeczności forum z małą zachętą jaką jest możliwość wygrania biletów na najpopularniejsze w Polsce eventy.
W tej chwili zwycięzcy są wybierani drogą losową tak więc zdarza się, że osoby, które są tu jedynie w celu "nabicia postów" i zapewnienia moderatorowi dodatkowej zbędnej pracy - wygrywają bilet.
Zastanawiamy się więc nad formą konkursu, która będzie atrakcyjna oraz zapewni Wam dobrą zabawę i rywalizację, a bilety będą trafiać do prawdziwych fanów muzyki klubowej, a nie do przypadkowych osób, które niekiedy chcą zdobyć bilet w celu późniejszej odsprzedaży. Na szczęście akurat na to mamy sposób
Tak więc pomyślałam, że zapytam Was o opinię...
Przy okazji zapraszam Was do zapoznania się z optymistycznym dla nas zestawieniem popularności wybranych portali
http://www.itrance.pl/download/zestawienieportali.pdf
Re: Konkursy - uwagi i opinie
Moim zdaniem 10 postow to troche za malo, mozna je napisac w kilka minut. Moderatorzy mogliby zwrocic tez uwage na osoby, ktore pisza dwa posty pod rzad w tym samym temacie, zamiast je edytowac. Zadaniem konkursowym moglaby byc takze odpowiedz na jakies pytanie, niekoniecznie mega trudne ;P, wtedy kazdy uczesnik musialby choc troche sie wysilic w walce o nagrode
Tyle ode mnie
Przynajmniej na razie ;P
Dokładnie, przydały by się jakieś pytania konkursowe i wcale się nie zgodzę z Michelle87 by były proste, lepiej gdyby nie były za łatwe, bo wtedy dana osoba, która interesuje się tą muzyką i generalnie całym środowiskiem jakiś czas- będzie mogła się wykazać, a gdy pytanie będzie łatwe: wujek Google wszystko załatwi
Pytania powinny być średnio trudne, ale nie za łatwe, bo wtedy praktycznie każdy może wygrać bilet a niekoniecznie będzie to zasłużona wygrana, takie moje zdanie.
I gdy pytania są średnio trudne i jednak trzeba się trochę naszukać lub przypomnieć sobie to i owo, wtedy mamy pewność, że uczestnikowi zależy na wygranej i włożył trochę trudu i wysiłku, by ten bilet wygrać.
BTW, nie wiem czy jest taka możliwość by np. sprawdzić czy dany uczestnik przed ogłoszeniem konkursu miał już 10 postów i wziąć pod uwagę tylko te osoby,które przed ogłoszeniem konkursu miały min. 10 postów, uważam, że to sprawiedliwe.
Myślenie nie boli.
Dziękuję dziewczyny za Wasze komentarze i opinie
.
Pytania konkursowe stosowaliśmy gdy nie było jeszcze forum, jednak były one dosyć proste.
Nie chcemy nikogo zmuszać do pisania postów, ale ciężko jest zbudować nową społeczność forum od podstaw. Składa się na to kilka czynników. Przede wszystkim konkurencyjne serwisy, które od dawna mają własne fora, a jak wiadomo - lepiej jest pisać na forum, które ma stałą i aktywną społeczność niż budować nowe, a dyskusje prowadzić w kilka osób.
Mamy trudne zdanie, dlatego postanowiliśmy zachęcić Użytkowników możliwością udziału w konkursach, aby napisali chociaż kilku postów, by w przyszłości forum było aktywne i popularne.
Myślimy także nad inną formą konkursu niż losowanie. Nie ukrywam, że od momentu kiedy wprowadziliśmy zasadę minimum 10 postów zainteresowanie konkursami na portalu spadło bardzo wyraźnie (wzrosło natomiast na facebooku). Jest pewna rekordzistka, która wygrała u nas już kilka biletów na największe imprezy i to przy niekiedy bardzo wielu zgłoszeniach
!
Na dniach zorganizujemy konkurs, w którym będzie można brać udział na dwa sposoby. Pierwszy na portalu, drugi na facebooku. Wygrać będzie można dzięki szczęściu lub dzięki swojemu zaangażowaniu
Jak kto woli. Wkrótce więcej szczegółów
Zazdroszczę osobom wygrywającym w konkursach-trzeba mieć szczęście po prostu, nie ukrywam- chciałabym wygrać bilet na Armina, byłby to doskonały prezent urodzinowy, ale to chyba z cudem graniczy
Zazdroszczę rekordzistce szczęścia !!!
Chyba już nawet o tym pisałam do Admina jakiś czas temu, że warto by było nieco wypromować forum, niewątpliwie jest dobre, bo można znaleźć wszystko: od aktualności, po imprezy, sylwetki DJ'ów, na wydawnictwach kończąc. Może dobrym pomysłem byłaby większa aktywność na FB? Niekoniecznie ciągle jakieś nowe konkursy czy coś, ale np. zadawanie pytań: "co sądzimy o tym(...)", "czy uważamy, że(...)? ", coś w tym stylu. Forum jest dobrze rozbudowane, tylko ciężko na nie trafić w necie, w sensie, że nie jest popularne, a powinno. Może warto pomyśleć nad pozycjonowaniem strony bądź płatną reklama na jakimś blogu / stronie? lub nad jakimś miejscem gdzie można ściągnąć muzykę? to takie moje luźne pomysły.
Myślenie nie boli.
Facebooka mamy od niedawna i myślę, że ponad 600 fanów to dość dobry wynik jak na tak krótki czas promocji :-)
Zastanowimy się jeszcze nad sposobem reklamy forum. Z pewnością nie narzekamy na brak odsłon serwisu, których liczba z dnia na dzień rośnie, co możemy poświadczyć wykresem popularności w zestawieniu z konkurencją
. Damy radę 
Myślę, że dobrym pomysłem było by na forum założenie działu "Konkursy", i tam w tematach były by szczegółowe informacje o aktualnych konkursach (i późniejsze ogłoszenie zwycięzcy), a na głównej stronie tylko główna informacja o konkursie i odnośnik do forum.
Ci którzy zarejestrowali by się tylko po to, żeby wziąśc udział w konkursie i odklepali to swoje 10 postów, i tak dalej musieli by odwiedzać forum sprawdzać czy wygrali:) a im częściej będą odwiedzać to bardziej może im się spodobać i zostaną na dobre:)